keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Lihaton lokakuu: Parsakaaligratiini, porkkanapihvit ja maalaisranskalaiset


Tämä ei ole ruokablogi, koska minä teen vain ihan tavallista kotiruokaa enkä hallitse mitään gourmet'ta. Lihattoman lokakuun kunniaksi ajattelin kuitenkin jakaa, jos nyt en reseptejä, niin jonkinlaisia ideoita ja vinkkejä kuitenkin.

Lihaton lokakuu haastaa ihmiset joko lopettamaan tai ainakin merkittävästi vähentämään lihansyöntiä lokakuun ajaksi. Itse osallistun tavoitteenani olla ilman punaista lihaa ja kanaa, koska niitä tulee syötyä normaalisti aivan liikaa. Kalaa aion syödä, koska haluan opetella tekemään enemmän kalaruokia enkä aivan luota omaan kykyyni tehdä riittävän proteiinipitoisia kasvisruokia.

Rajaan osallistumiseni vain kotioloihin, koska en viitsi tuottaa kuukauden projektin takia ylimääräistä vaivaa sukulaisille, jotka kutsuvat joskus syömään. Aion myös joustaa lihattomuudesta, jos satun käymään ulkona syömässä lokakuun aikana, koska ravintolaruoka on sen verran harvinaista herkkua opiskelijabudjetilla, että tahdon aina mahdollisuuden koittaessa (ehkä 1-3 kertaa vuodessa) nauttia kunnon pihvistä.

Asiaan.

Lihaton lokakuu tuli korkattua parsakaaligratiinilla, porkkanapihveillä ja maalaisranskalaisilla. Simppeliä ruokaa, tosin aikaa sen laittamiseen menee hetki. Gratiinia olen ennen tehnyt kukkakaalista ja maalaisranskalaisia meillä syödään suunnilleen viikoittain, joten vain pihvit olivat kokonaan uusi juttu. Koska menen yleensäkin takapuoli edellä puuhun, en sitten etsinyt valmista ohjetta, vaan sovelsin päästäni.

Pihveihin tuli noin 300g porkkanaraastetta, yksi kananmuna ja 0,5-1dl korppujauhoja. Mausteeksi laitoin suolaa, timjamia ja cayenne-pippuria. Annoin taikinan maustua jonkin aikaa ja paistoin sitten pannulla öljyssä. Pakko myöntää, että pihveistä tuli hyviä.

Gratiinia varten pilkoin parsakaalit uunivuokaan, kaadoin päälle kermaa ja vettä ja sekoitin joukkoon suolaa, sokeria ja kolmisen isoa ruokalusikallista sulatejuustoa. Annoin gratiinin olla ensin puolisen tuntia uunissa 200 asteessa kannen alla. Sitten otin kannen pois, kuorrutin gratiinin juustolla ja annoin olla vielä toiset puoli tuntia. Joku taitavampi voisi myös suurustaa gratiinin, jolloin lopputulos olisi kiinteämpi, mutta maku oli tässä kohdillaan.

Perunat on äärimmäisen helppo tehdä. Perunat pestään, pilkotaan sopiviksi lohkoiksi (makuasia, haluaako ohuita vai reippaampia lohkoja), asetellaan pellille tai vaikka piirakkavuokaan, sivellään öljyllä ja sirotellaan päälle suolaa ja mustapippuria, tai millä nyt haluaakaan perunat maustaa. Perunoita paistetaan puolisen tuntia 225 asteessa.

Lahjomattomalla tuomarillakin oli ruoasta mielipide: "Isää puuoka-iijjoo!" suom. Lisää puolukkahilloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti