lauantai 5. marraskuuta 2016

Syyskakku ihan muuten vaan


Tuli idea kakusta. Perillinen tahtoi juhlia "hälofiinia." Kaksi kärpästä ja niin poispäin.

Ideani oli lehdillä peitetty kakku. Olisin halunnut keskelle kakkua pystyyn puun rangan, josta lehdet olisivat näyttäneet pudonneen, mutten millään keksinyt, miten sellaisen toteuttaisin. Lehdet sen sijaan järjestyivät helposti toffeesta ja elintarvikeväristä.

Leivoin kolmen munan suklaakakkupohjan:
  • 3 munaa
  • 2,25dl sokeria
  • 150g voita
  • 100g tummaa suklaata 
  • 3,75dl vehnäjauhoja
  • 2 reilua ruokalusikallista tummaa kaakaota
  • 2tl leivinjauhetta
  • 1,5dl maitoa

- Vaahdota munat ja sokeri
- Sulata suklaa ja voi yhdessä kattilassa tai mikroaaltouunissa
- Sekoita kuivat aineet
- Lisää kuivat aineet ja maito kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen vähän kerrallaan
- Lisää suklaa-rasvaseos
- Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtoreunavuokaan

- Paista 175 asteessa noin tunnin ajan

Täytteeksi tein yksinkertaisen vadelmajuustokakun, mutta käytin vain yhden liivatelehden, ettei massasta tulisi liian tönkköä. Pohjat kostutin päärynämehulla. Pohjia piti olla kolme ja täytekerroksia kaksi, mutta rakas vuoden vanha kupeitteni hedelmä heitti ensimmäisen kostutetun pohjan lattialle, joten kakkuun selviytyi vain kaksi ja täytekerroksia tuli niiden väliin yksi sitäkin muhkeampi.

Kuorrutin kakun suklaakreemillä. Vatkasin kaksi desiä kermaa tanakaksi vaahdoksi, sulatin 200g maitosuklaata ja yhdistin nämä. Vaahto oli sen verran vaaleaa, että siivilöin siihen vielä muutaman teelusikallisen tummaa kaakaota.

 Näin sileää kuorrutetta olisi kelvannut jättää vaikka enemmänkin näkyville.

Olen jo pitkään halunnut vaahteranlehtimuotin, mutta sepä ei ollutkaan niin helppoa. Verkkokauppojen postikulut tuntuivat yhdelle muotille vähän kohtuuttomilta, joten vierailin paikallisessa kivijalkaliikkeessä. Perinteisen tyylin piparimuotteja oli hyllyn täydeltä, mutta se vaahteranlehti tietenkin puuttui. Sellainen oli vain yhdeksän muotin setissä. Nyt henkilökohtaisiin valikoimiini kuuluu siis kolme erikokoista vaahteranlehtimuottia, kolme tammenlehteä ja kolme tammenterhoa. Kaipa niille käyttöä vielä tulee.


Lehtien tekeminen ei ollut ihmeellinen homma, joskin aikaa siihen toki meni. Otin neljä fudge-palaa kerrallaan, pehmensin niitä muutaman sekunnin mikroaaltouunissa ja pyörittelin käsissä tasaiseksi köntiksi elintarvikevärin kanssa. Kerrankin vaaleanruskea pohjaväri toimi edukseni - se toi lehtiin juuri sopivan luonnollisen sävyn. Kaulitsin massan ohueksi ja leikkasin siitä kaikkia kolmea kokoa lehtiä. Tein keltaisia, vihreitä, punaisia ja oransseja lehtiä.

Viimeistelyä meikkisiveltimellä

 Lopuksi vain asettelin lehdet kakun ympärille. Aloitin suurimmista lehdistä ja sirottelin samanväriset tasaisesti kakun eri puolille. Jatkoin pienemmillä samaan malliin, kunnes kakku oli lähes kokonaan peitetty. Ruskeaa suklaakuorrutetta jäi vilkkumaan sieltä täältä lehtien välistä kuin syksyisen maan multaa. Lehtiä jäi yli sen verran, että päätin väsätä toffeesta vielä pari siiliä koristeiksi ja peitellä ne lehtipesään.

1 kommentti: