sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Suklaajuna


Toteutin haaveeni ja tein junakakun. Käytin suklaakakkupohjaa, kostutin osan kermaliköörillä terästetyllä maitokahvilla ja osan säilykepersikoiden nesteellä. Täytteenä tuorejuustoa ja suklaata sekä Ricotta-juustoa, valkosuklaata ja persikkasosetta.

Veturin ja puuvaunun kuorrutin sulatetuilla pähkinäsuklaamunilla, toisen vaunun valkosuklaalla ja toisen tummalla. Koristeluun käytin vaniljafudgea, jota myydään irtokarkeissa ja jota voi lämmitettynä muovailla sokerimassan tapaan. Lisäksi koristelin nonparelleilla, kultapalloilla ja lumihiutalekoristeilla. Veturin savupiippunuppi on suklaapääkkysteinen maissipallo, joka pyörinä toimivien karkkien tapaan löytyi irtokarkkilaarista. Puuvaunun kuorma koostuu puolikkaista pikkusuklaamunista. Puut ja aita eivät ole syötäviä, vaan mieheni Warhammer-rekvisiittaa.

Tein lapsen synttäreille syksyllä kissakakun, mutta muuten kakkuni ovat tähän asti olleet perinteisiä ympyröitä ja sydämiä. Taidan kuitenkin jatkossakin uskaltautua kokeilemaan tämäntyyppisiä projekteja, koska vaivaa ei lopulta tarvinnut nähdä mitenkään järjettömän paljon.

Kakusta ei tullut maun ja koostumuksen puolesta niin hyvää, että jakaisin tällä kertaa ohjetta. Vinkkejä lähinnä koristelusta voin kuitenkin antaa muutaman, koska se on minulle usein ongelmakohta ja metsään on tullut mentyä monesti.

- Pandan suklaat ovat hyviä, koska ne sulavat tasaiseksi, juoksevaksi massaksi. Jotkin suklaat jäävät enemmän tahnamaisiksi ja levittyvät siksi huonosti. Jos suklaata tahtoo pehmentää kermalla, on syytä laittaa molemmat kerralla kattilaan ja sulattaa miedolla lämmöllä. Jos kermaa yrittää lisätä sulaan suklaaseen, mömmö juoksettuu ja muuttuu rään näköiseksi.

- Suklaakuorrute kannattaa valuttaa kakun päälle jollain muulla kuin lopullisella tarjoilualustalla. Tätä varten myydään erillisiä kakkuritilöitä, mutta myös ihan tavallinen lautanen tai leikkuulauta toimii. Pienet junan osat pystyi nostelemaan tarjoilualustalle lastalla, mutta isojen kakkujen alle kannattaa tehdä kakun kokoinen tai korkeitaan pari senttiä suurempi erillinen alusta esim. foliolla päällystetystä pahvista helpottamaan siirtelyä.

- Fudge on loistavaa tavaraa. Sitä todellakin voi muovailla todella helposti ja käyttää monipuolisesti. Se on mielestäni helpompaa käsiteltävää kuin sokerimassa ja ennen kaikkea maistuu reippaasti paremmalta. Fudgesta voi siis helposti tehdä hienoja ja hyvänmakuisia koristeita. Sitä voi esimerkiksi kaulita ja leikata piparimuoteilla. Kaulitessa kannattaa käyttää tomusokeria jauhon tapaan estämään fudgen takertuminen pöytään tai kaulimeen.

- Kakkua ei käytännössä mitenkään voi kostuttaa liikaa. Sen sijaan kuiva täytekakku on kamalaa. Käytä siis kostuketta reilulla kädellä. Hyviä kostukkeita ovat esimerkiksi maitokahvi (1:1 maitoa ja kahvia) sellaisenaan tai maustettuna liköörillä tai rommiaromilla, säilykehedelmien liemet, päärynämehu ym.

- Perinteisten rahka- ja marjasosetäytteiden lisäksi kannattaa kokeilla erilaisia tuorejuusto- tai vaikkapa smetanapohjaisia täytteitä. Suklaa kovettaa täytteen hyvin ja tekee siten kakusta kestävän, mutta voi helposti myös tehdä siitä imelän. Täytteeseen voi myös lisätä esim. Daim-rakeita.

- Jos kaipaa helppoa ja edustavaa kakkua ja on koristelun suhteen tumpelo, kuten minä, kannattaa tehdä juustokakku. Kuten minä. Vinkkejä juustokakkuihin tulossa lähiaikoina.

4 kommenttia:

  1. Hieno oli, ja maistui hyvältä. :) Noista täytteistä olisi kiva kuulla joskus lisää, tyyliin millä suhteella sekoittelet aineita.

    Täytyy joskus kokeilla tuota fudgea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öyf, olisikohan ollut aika lailla 1:1 suklaata ja juustoa. Persikkaa lisäsin vähän kerrallaan siihen saakka, että se alkoi maistua riittävästi.

      Poista
    2. Jou, kiitti tuosta. :) Jos vaikka itse joskus jonkun kakun jonnekin leipoisi. :D

      Poista