sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Hävyttömän hyvät omenakakut

Blogin päivittäminen on jäänyt vähemmälle, koska pari viimeistä viikkoa olen keskittynyt vähän toisenlaisiin käsitöihin. Opettelen nimittäin työharjoittelussa lävistämistä.

Toissa-aamuna saavuin töihin nälkäisenä ja kahvinhimoisena ja ostin naapurista evääksi omenaleivonnaisen. Se oli hyvää. Nopean diagnoosin mukaan leivos koostui murotaikinasta ja omenasoseesta maustettuna kanelilla. Se jätti vastustamattoman tarpeen ostaa toinenkin, mutta tilin saldo sanoi ei.

Kotona innostuin kokeilemaan. Ostamassani leivonnaisessa murotaikina oli onnistuttu muotoilemaan omenasoseen ympärille vähän joulutortun tyyliin. Jokainen, joka on joskus yrittänyt kaulita murotaikinaa kuitenkin tietää, ettei se onnistu ainakaan ilman leipuri-kondiittorin tutkintoa. Kokeilin siis toisenlaista lähestymistapaa.

Hävyttömän hyviin omenakakkuihin tarvitaan simppeli murotaikina, omenasosetta, kanelia ja muffinssipelti. Murotaikina painellaan jokaiseen muffinssin koloon tiiviiksi ja taisaiseksi pohjalle ja jonkin matkaa reunoille. Pohjan päälle laitetaan noin ruokalusikallinen omenasosetta ja ripotellaan päälle kanelia. Lopuksi murennetaan vielä taikinaa leivosten päälle ja taputellaan pinta sormilla kevyesti tasaiseksi. Leivoksia paistetaan 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Murotaikinaa saa toki kaupastakin, mutta itse tekemisen vaiva ja kustannukset ovat naurettavan pienet. Tässä siis vielä ohje, jonka tällä kertaa sovelsin:

200g vehnäjauhoja
100g rasvaa
50g sokeria
2/3tl suolaa

Mitataan kaikki kulhoon (jonka voi kätevästi pitää koko session ajan keittiövaa'alla) ja sekoitetaan nyppimällä käsin.

Kuvia ei tällä kertaa ole, koska leivokset yhtä lukuun ottamatta ovat jo kadonneet parempiin suihin ennen kuin niistä ehdittiin ottaa edustavaa kuvamateriaalia.

Pro Tip! Samalla ohjeella saa omenapiirakan painelemalla puolet taikinasta piirakkavuoan pohjalle tiiviiksi levyksi, levittämällä omenasoseen mausteineen sen päälle ja ripottelemalla päällimmäiseksi loput taikinasta. Piirakka paistuu 175-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa helpolta, tätähän voisi joskus kokeilla. :) Tsemppiä harjoitteluun!

    VastaaPoista