Makuuhuoneessa on kuitenkin ollut jo hetken aikaa olennainen puute: verhon tilalla on pornoluolan punainen parisängyn aluslakana. Ikkunassa on lisäksi tumma bambukaihdin, mutta eräänä punastuttavana hetkenä palasin kotiin niin, että kaihdin oli alhaalla ja makuuhuoneessa valot, ja totesin, ettei sen turvin voikaan kekkaloida alasti ennen nukkumaanmenoa.
Pohdimme verhon hankkimista ihan perinteiseen malliin kangaskaupasta, mutta noin puolen tonnin painoisen kangasvaraston omistajana ajatus hieman tökki. Ajan kanssa kypsyi ja jalostuikin fiksumpi suunnitelma.
Tässä, meine damen und herren, on yleisen konsensuksen mukaan mahdollisesti maailman rumin kangas:
Olen vähän ekohippi ja opiskelen vaatetusalaa, joten lähtökohtaisesti kieltäydyn uskomasta, ettei kankaalle kuin kankaalle olisi käyttöä. Laaduttomimmat ja hirvittävimmätkin rievut voi yleensä käyttää vähintään vaatteiden koekappaleisiin ja hyvällä mielikuvituksella se ei usein ole edes ainoa mahdollinen käyttötarkoitus. Silkin heittäminen pois tai käyttäminen protoihin olisi kuitenkin rikos sekä ihmisyyttä että mulperiperhosia vastaan. Sivunmennen sanoen en ymmärrä, miksi kukaan alunperin on tahtonut käyttää silkkiä verhokankaaseenkaan.
Verhot eivät sellaisenaan olisi todellakaan olleet vaihtoehto makuuhuoneen verhoiksi. Silkki on kuitenkin luonnonkuituna hyvin värjäytyvää. Kaupasta lähti siis tällä kertaa mukaan neljä pussia Dylonin väriä, ensimmäistä kertaa käsin käytettävää eikä pesukoneeseen laitettavaa. Päädyimme violettiin, koska makuuhuonetta leimaa musta päiväpeitto ja kaksi isoa sinisävyistä tyynyä. Totesimme, että yksi verho riittää makuuhuoneeseen hienosti ja toinen voidaan säästää tulevaisuuden varalle.
Mitta-astia tilanteen mukaan.
Yksi pussi värijauhetta sekoitetaan ensin puoleen litraan vettä, sen jälkeen liuotetaan 250g suolaa kuuteen litraan vettä ja sekoitetaan nämä yhteen. Koska pusseja oli meillä neljä ja yksikin verho painoi jo kilon, määrät olivat hieman suurempia. Tein siis kaksilitraisen värilitkun sillä välin, kun mies mittasi kymmenlitraisella leivontakulholla 24 litraa vettä tyttäremme kylpyvannaan* ja sekoitti sinne kilon suolaa.
High tech -värjäyskalusto
Kangasta sekoitellaan värikylvyssä ensin vartin verran taukoamatta ja seuraavat 45 minuuttia tasaisin väliajoin, meidän tapauksessamme kerran kymmenessä minuutissa. Lopputulos näytti alkuun epäilyttävän hailakalta, sitten huolestuttavan pinkiltä, mutta lopulta koko lailla suunnitelmien mukaiselta. Projektin ehkä työläin vaihe oli huuhtoa verho värjäyksen jälkeen. Ekoilijan sielu huutaa hoosiannaa (suom. auta, armahda), kun vielä kymmenen minuutin suihkuttamisen jälkeenkin pyykkitelineelle levitetystä verhosta valuu violettia. Lopulta luovutin ja totesin, että vähän väriä päästävä verho tuskin kaataa maailmaa.
Värjäsin myös olohousujeni polven.
* Vannalla ja isolla leivontakulholla on itse asiassa yhteinen tarina menneisyydestä. Kun olin viimeisilläni raskaana, naureskelin, ettei meille tarvita erikseen ammetta vauvalle. Olimme kyllä jo kerran ostoksilla kantamassa yhtä vannaa kassalle, kun totesin, että esanssinen vihreä aiheuttaa pian migreenin sekä minulle että perilliselle. Uhkasin, että vauva saa kylpeä kymmenlitraisessa Tupperware-kulhossa. Raskauden venyessä toista viikkoa yli lasketun ajan kuitenkin luovutin ja kannoin kierrätyskeskuksesta kotiin esanssiammeen kanssa identtisen, mutta mintunvihreän ja lähes kymmenen kertaa halvemman version. Parin päivän päästä vitkuttelija lopulta ilmaisi olevansa matkalla ulkomaailmaan. Leivontakulho ei ilmeisesti kelvannut, vaan synnytys käynnistyi vasta, kun varustelutaso oli kohdillaan.
Mahtava reportaasi ja upeat verhot! :)
VastaaPoistaTuo kangas oli kyllä alunperin järkyttävä. Ainakin kuvassa näyttää mahtavalta, ja hei ihan yksivärinen olisi aika tylsä.
Kiitos! Ja ihan totta, on kivaa, että siinä on eri sävyjä. :)
PoistaIhan sairaan hyvän väriset tuli!
VastaaPoistaUpea väri. Mutta kyllä sinä olet viitseliäs, kun jaksoit tuon kaiken lutraamisen tehdä. Olen joskus värjännyt puseroa varten mustaksi sellaisen kankaan, joka oli mummokalsarin väristä, mutta kankaan tekstuuri oli niin ihana, että pakko siitä oli saada ommella. Ja huuhtomista kyllä tosissaan riitti.
VastaaPoistaKiitos! Ei se niin viitseliäisyydeltä tunnu, kun tykkää puuhailla tällaisia. :) Enemmänkin tuntuu siltä, että näillä sisustus- ja askarteluprojekteilla tulee väisteltyä oikeita töitä, kuten kasvavia tiskivuoria...
Poista